In een volle speelgoedwinkel is een ouder zich bewust van zijn rol als verantwoordelijke, liefdevolle, verwachtingsvolle en opvoedende ouder. Wat kies je? Het aanbod van speelgoed is enorm; het maken van een weloverwogen keuze kost daarom heel wat hoofdbrekens. Je let niet alleen op wat een kind leuk vindt, maar ook op de prijs en de kwaliteit.

Bij het kiezen van speelgoed vraag je je onder andere af: wat is goed? Wat past bij mijn kind? Wat kan mijn kind? Hoe lang zal mijn kind met dat speelgoed spelen? Met wie? En waar? Wat wil ik voor nieuwe uitdagingen aan mijn kind geven?

Verandering van smaak doet spelen

Naast de reguliere Lego City/Friends/Creator is er ook Lego Expert/Technic dat u voor bepaalde leeftijden nog niet in huis zult halen. Voordat u deze thema's van Lego verder wilt verkennen, kan het handig zijn om eerst informatie in te winnen. Kok-Bricks heeft een uitgebreide kennis van veel Lego-thema's en kan uw vragen vaak beantwoorden.

Mocht u al iets gekocht hebben, dan is het goed om te bedenken dat kennismaken met andere systemen ook weer nieuwe mogelijkheden biedt. Een toren die gemaakt is met losse legoblokjes, levert een andere toren dan eentje die gemaakt is volgens een bouwvoorbeeld, ingericht en met speciale functies die weggewerkt zijn in de meest fantastische creaties die Lego bedenkt.

De waarde van spelen

Het is de bedoeling van alle "Lego-fans" om de waarde van spelen onder de aandacht te brengen. De achterliggende gedachte is dat ouders informatie krijgen over het spelen van hun kinderen en betrokken raken bij het spelen. En dat is belangrijk. Uit veel onderzoeken blijkt dat kinderen minder spelen en dat kan hun ontwikkeling in de weg zitten.

Bij het vaststellen van achterstanden bij kinderen in de basisschool leeftijd wijzen onderzoekers erop dat deze achterstanden worden opgelopen in de voor- en naschoolse periode: de periode waarin kinderen spelen en vrijwel alles leren door spel. Maar kinderen spelen steeds minder geconcentreerd, minder vaak en minder lang met hetzelfde speelgoed. Ze zijn minder inventief. Tegelijkertijd hebben kinderen minder ruimte om te spelen: de fysieke ruimte voor kinderen wordt steeds minder.

Maar ook hebben kinderen steeds minder mogelijkheden om te experimenteren. Spelen wordt immers in toenemende mate geïnstitutionaliseerd door kinderopvang, speelverenigingen, en bijvoorbeeld ingehuurde professionals voor een kinderfeestje.

We herinneren ons allemaal dat het anders spelen is onder toezicht dan wanneer je lekker onbespied je gang kan gaan. Veel speelgoed biedt weinig ruimte om er zelfs iets mee te verzinnen omdat het al praat, beweegt en speelt van zichzelf. Daarbij zitten kinderen per dag gemiddeld 3 uur per dag achter een scherm ( TV, Playstation, Telefoon, Laptop ). Tegen "een computer" spelen traint andere vaardigheden dan de sociale vaardigheden die je bij het bouwen van Lego nodig hebt.

Waar kan ik Kok-Bricks bereiken?

Ga eens kijken op deze website wat het aanbod is in Lego-sets. Als u meer informatie wilt, kunt u mailen naar KokBricks@gmail.com.

Vergeet niet naam en telefoonnummer te vermelden. We proberen u zo snel mogelijk een antwoord terug te sturen.